Els autònoms tenen dret a atur?

Inici / Autònoms / Els autònoms tenen dret a atur?

Els autònoms tenen dret a atur?

Davant la pregunta de si els autònoms es poden acollir a rebre la prestació d’atur si es dona de baixa de l’activitat, la resposta és que als efectes pràctics, NO.

Els autònoms no tenen dret a la prestació de l’atur que atorga el SEPE (Servicio de Empleo Público Estatal), però el que sí poden fer és sol·licitar la prestació per cessament de l’activitat, sempre i quant hagin estat cotitzant per a aquest motiu durant els darrers 12 mesos d’activitat.

Sovint ens pregunten si val la pena cotitzar més per tenir dret a rebre aquesta prestació, i tot i que és una resposta que cada autònom ha de valorar personalment, sí és cert que els requisits per arribar a fer efectiva aquesta prestació són molt rigorosos, i cal que l’autònom en sigui conscient per valorar si val la pena o no.

Per començar, aquesta prestació la paguen les Mútues d’Accidents de Treball, per tant depèn d’elles la concessió, i sovint els requisits que sol·liciten no estan a l’abast de la majoria d’autònoms que no porten una comptabilitat tan estricte com la de les societats, o inclús que tributen en règim de mòduls i no hi ha evidències concretes de les pèrdues que poden estar patint.

El sol·licitant ha d’estar al corrent de pagament de les quotes de la Seguretat Social i no haver complert l’edat ordinària de jubilació, a més, ha d’haver cotitzat un mínim de 12 mesos abans del cessament i haver cotitzat per contingències professionals.

S’han d’acreditar pèrdues econòmiques del 10%, de llicència o casos de força major, i s’ha d’acreditar també la disposició activa per la reincorporació al mercat laboral.

En definitiva, sí bé es cert que pot ser una garantia i un factor de tranquil·litat per una persona emprenedora que vol iniciar una activitat com a autònom, s’ha de tindre molt clar les condicions que s’han de reunir per tal d’optar al cobrament d’aquesta prestació.

Per a més informació, podeu adreçar-vos a la web del SEPE

Recommended Posts

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

negoci