Com reclamar l’IRPF de la baixa per maternitat i paternitat

Inici / General / Com reclamar l’IRPF de la baixa per maternitat i paternitat

Com reclamar l’IRPF de la baixa per maternitat i paternitat

Els que que hem estat mares o pares a partir de l’any 2014 estem de sort. I no només per la meravellosa experiència de tot el que comporta la maternitat/paternitat, sino també perquè ja era hora que algun tribunal es pronunciés sobre el que ja fa temps que es parla: que les prestacions per maternitat i paternitat estiguin exemptes de tributar a l’IRPF.

Traduït, pels que no dominen gaire la dialèctica fiscal, vol dir que per norma general, quan tens un fill i cobres la prestació per maternitat/paternitat, aquesta porta IRPF, és a dir, es paguen impostos del que cobres. Han estat moltes les queixes al respecte,sobre si és just o ètic que la prestació pagui impostos, i finalment el Tribunal Suprem s’ha pronunciat.

La decisió del Tribunal Suprem és contundent, i deixa exempt de tributació el permís de maternitat i paternitat a partir del 2014, pel que obre la porta a que totes les persones afectades puguin demanar que els retornin els diners que van pagar de més. Si és el teu cas, reclama-ho!

Tens dret a fer-ho si vas tenir un fill o més els anys 2014, 2015, 2016, o 2017.

La quantitat que et tornaran dependrà molt del teu cas en concret, però a mode d’exemple per a una prestació de 5.681 euros el 2015, la devolució oscil·laria entre 1.000 i 2.600 € segons l’OCU.

L’OCU ha elaborat una guia per sol·licitar la devolució que inclou els següents passos:

  1. Presentar un escrit de sol·licitud de rectificació d’autoliquidació i devolució d’ingressos indeguts de l’any o anys del naixement dels fills. A la web de l’Agència Tributària estan els formularis.
  2. Presentar juntament amb la sol·licitud una còpia de la Renda i de les dades fiscals de l’exercici que es reclama. Ho pots fer per via telemàtica amb signatura digital o presencialment (amb cita previa). Si ho fas presencialment recorda portar dues còpies de la sol·licitud signada perquè te la segellin. Una altra opció és enviar-ho tot per correu certificat administratiu, però no ho recomanem.
  3. Així mateix, cal tenir en compte que si el nadó va néixer l’últim trimestre de l’any, és possible que es cobrés la prestació en dos exercicis diferents, i en aquest cas caldrà sol·licitar la rectificació dels dos exercicis.

La sol·licitud de rectificació es pot demanar abans que passin quatre anys des de l’endemà de la finalització del termini de presentació de la declaració reclamada o des de l’endemà de la presentació de la declaració si es va presentar fora de termini.

Si aquesta sol·licitud es considera procedent, Hisenda rectificarà la declaració presentada i tornarà la quantitat indegudament ingressada, més els interessos de demora que corresponguin. Com a màxim Hisenda hauria de respondre en 6 mesos des de la presentació.

Si Hisenda rebutja la devolució d’ingressos indeguts, si vols reclamar novament, hauràs de presentar una reclamació econòmica-administrativa. Si d’aquesta manera tampoc s’aconsegueix, caldrà recórrer als tribunals amb assessorament legal.

De tota manera, si no te’n surts, ens pots consultar i t’ajudarem!

Recommended Posts

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar