Curiositats de l’Agència Tributària que ningú explica (1)

Inici / General / Curiositats de l’Agència Tributària que ningú explica (1)

Curiositats de l’Agència Tributària que ningú explica (1)

Hola a tots!

Durant tots els anys que porto exercint la meva professió, les he vist de tots colors. De vegades, després d’un episodi d’indignació màxima, d’impotència, o de injustícia evident, sempre dic el mateix.. Això ho publicaré, no pot ser que passin aquestes coses a l’administració!

Doncs bé, ha arribat el dia. Però ho hauré de fer per fases, perquè segurament seria massa extens com per ser una lectura amena.

Avui us explicaré una cosa que em va passar amb Hisenda fa aproximadament dos anys.

Com bé sabeu, les obligacions fiscals no es poden eludir. Si hi ha un plaç per presentar impostos i ens passem, ens estem arriscant a sancions, recàrrecs, etc. Doncs bé, sembla que quan són impostos habituals, tot està totalment preparat. Hi han programes d’ajuda, formularis per omplir amb les dades econòmiques, i que l’impost es pugui complimentar i enviar en pocs clics. Però, i si és un impost que habitualment només fan els bancs? Us parlo del model 194.

Aquest model no té programa d’ajuda, no té formulari per complimentar online, així que només està permès adjuntar un arxiu txt amb les dades a declarar.

Doncs bé, per generar aquest arxiu txt hi han unes instruccions de unes 50 pàgines, que si no saps una mica de programació et sona a xinès. Però encara i així, com a persona jurídica estàs obligat a presentar-ho per via telemàtica, i òbviament hi ha un dia límit.

El meu dia límit, després de passar-nos diversos dies intentant fer el txt, tota l’estona ens reportava error. No hi havia manera de presentar-ho així que vam optar per generar-lo en pdf i fer un escrit a Hisenda amb l’impost i explicant que no el vam poder presentar a temps per un error.

Vam rebre diversos requeriments, als que vam contestar que era impossible perquè donava error. I en última instància ens van considerar REBELS per negar-nos a presentar l’impost.

Perrrdona? Rebel? La indignació va ser absoluta. Però la cosa no va quedar aquí, no. Vam tornar a repassar les instruccions, de pe a pa, i sorpresa! Les instruccions tenien un error, no us ho perdeu. Enlloc de un 0, tenien un 1, i per això reportava un error al enviar l’arxiu. No sé ni com ho vam descobrir, però vaig entrar en còlera.

Finalment, ens van retirar les sancions després de l’escrit que els hi vaig enviar amb molt de carinyo, però feina i temps ens va costar la incompetència.

I això és una petita història de moltes anècdotes que us aniré explicant.

 

Elisabeth Moreno

Co-fundadora de Win to Win

Articles Recents

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar