Inspecció d’Hisenda. Dónes motius per rebre’n una?

Inici / Autònoms / Inspecció d’Hisenda. Dónes motius per rebre’n una?

Inspecció d’Hisenda. Dónes motius per rebre’n una?

Més de tres milions d’autònoms i pimes del nostre país han de respondre de les seves obligacions fiscals davant Hisenda, que en els darrers anys ha intensificat la seva lluita contra el frau fiscal i la economia submergida d’autònoms i pimes. Quins motius fan saltar les alarmes a Hisenda per rebre una Inspecció? Veiem els més habituals:

Deducció irregular de despeses

Per a l’Agència Tributaria, la deducció irregular de despeses constitueix la infracció més freqüent comesa per autònoms que presenten algunes peculiaritats i sempre generen dubtes, debut sobre tot al grau d’afectació a l’activitat comunament acceptat. Ens referim a la vivenda pròpia, el vehicle, el telèfon mòbil, les dietes i les despeses de vestuari, que en la gran majoria dels casos no es poden deduir. Així que si et dedueixes alguna d’aquestes despeses recorda que has de justificar-los correctament o et podran ocasionar problemes.

A més, generar més despeses que ingressos, tot i que sigui la primera etapa de la emprenedoria, pot generar sospites a la AEAT en referència a la no declaració dels ingressos reals.

Devolucions d’IVA “desorbitades”

També en el cas de que s’hagi sol·licitat la devolució de l’IVA en la declaració negativa fa que estiguis en el punt de mira, especialment quan la quantia a tornar és substanciosa.

Sol·licitud del NIF intracomunitari

Un altre dels motius pels que Hisenda pot sol·licitar una inspecció és la sol·licitud del NIF Intracomunitari per realitzar negocis a l’estranger. La AEAT sol assegurar-se de que realment es precisa el NIF Intracomunitari i en moltes ocasions es persona en el domicili fiscal de l’Autònom o la Pime.

Desquadrament en els models anuals i trimestrals

És fonamental que encaixin les declaracions trimestrals d’IVA o IRPF (models 303, 130 …) amb els models anuals (model 390,190 …). Aquests últims informen sobre tota l’activitat anual del nostre negoci pel que els resultats de les declaracions han de quadrar amb els dels models. En cas contrari, és més que probable que rebis una notificació de l’Agència Tributària perquè aclareixis les diferències i aportacions factures o llibres comptables.

Sol·licitud de subvencions

Hisenda també vigila els beneficiaris de subvencions públiques que han de declarar-les correctament i acreditar-les com a guany patrimonial en el cas que aquesta subvenció no estigui exempta de tributació.

Però també heu de tenir en compte que les “visites” d’Hisenda poden ser aleatòries, sense necessitat que amb la teva activitat professional estiguis cometent algun incompliment o irregularitat. De fet, segons dades de 2015 de l’associació de tècnics de l’Agència Tributària, Gestha, vuit de cada deu tècnics centren el seu seguiment en autònoms i pimes.

Com actuar davant la visita de l’Agència Tributària?

Tant si, per alguna de les raons que hem comentat, Hisenda anuncia l’autònom o la pime una Inspecció com si es lliura d’ella és indispensable que porti al corrent tota la comptabilitat del negoci així com factures, rebuts, declaracions, models anuals … convé conservar la documentació durant cinc anys ja que l’AEAT la pot requerir.

És important presentar el requerit per Hisenda en els terminis indicats i sobretot procurar la revisió abans del lliurament per evitar possibles errors o aconseguir allò que falti.

A més, l’actitud col·laboradora facilita molt la dinàmica. Si tots els comptes estan en ordre i s’ha complert degudament amb les obligacions fiscals no hi ha motiu per optar per una actitud defensiva. Per contra, si s’ha detectat alguna irregularitat o infracció amb la qual l’autònom o la pime es mostra conforme, podrà estalviar fins al 30% de l’import de la sanció al acceptar-la de manera anticipada.

 

Font: Eleconomista.es

Recommended Posts

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar