Estratègia senzilla per estalviar a la Renda de l’any que ve

Inici / Autònoms / Estratègia senzilla per estalviar a la Renda de l’any que ve

Estratègia senzilla per estalviar a la Renda de l’any que ve

A tothom li agrada estalviar, i més en temes d’impostos. La Renda, és l’impost anual que més maldecaps ens dóna, i normalment ens adonem que podríem haver estalviat molts diners quan ja és massa tard. Però encara que no ho sembli, estalviar a la renda és possible.

La Renda es paga al juny, però correspon a l’IRPF de l’any anterior, amb la qual cosa, si no has dut a terme una estratègia estalviadora d’impostos abans que finalitzi l’any, ja no tens marge de maniobra.

No et sentis culpable, no t’estressis. Això ens ha passat a tots, i de fet, jo diria que és el més habitual quan no tens un bon assessor que t’avisi quan veu possibilitat d’estalvi fiscal.

Bé. Fins aquí la xapa inicial, ara anem al que a tots ens interessa ..

Què puc fer d’aquí a final d’any per pagar menys en la renda, o perquè l’import que em surti a retornar sigui major?

A continuació us resumeixo en un esquema les petites coses que marquen la diferència entre pagar molt i pagar poc, o fins i tot entre pagar i que et tornin els diners:

 

  • Fer aportacions al Pla de Pensions

Tal com està el sistema de pensions, no està de més pensar en la teva jubilació, encara que siguis jove. Es poden aportar fins a 8.000 € a l’any, o bé el 30% dels teus rendiments del treball si la quantitat resultant és inferior als 8.000 €. Avui dia hi ha plans de pensions adaptats a qualsevol perfil inversor, ja sigui arriscat, conservador o moderat.

El que aconsegueixes aportant diners a un pla de pensions, és reduir la base imposable de l’impost, i això, parlant més col·loquialment, vol dir que pagaràs menys a la renda. Representa que una part dels diners que aportes al Pla de Pensions, els deixes de pagar a Hisenda, amb la qual cosa, part del teu estalvi per a la jubilació et surt “gratis”.

Si tens capacitat d’estalvi, el més còmode és fer una aportació mensual al pla de pensions, però si t’ha passat com a la majoria de mortals i no has pensat en això durant tot l’any, la meva recomanació és que facis una aportació única abans que finalitzi l’any del màxim que puguis, i a partir del proper any, una aportació periòdica mensual perquè no et torni a passar el mateix.

 

  • Si tens estalvis, fes un SIALP

Molts us preguntareu què és això. Un SIALP és una assegurança individual d’estalvi a llarg termini, en el qual podràs fer imposicions durant els cinc anys posteriors amb un màxim de 5.000 € a l’any.

L’avantatge d’aquest tipus d’inversió és que els interessos que s’obtenen de la mateixa, no tributen. La veritat és que avui en dia els interessos que et donen en qualsevol tipus d’estalvi a llarg termini són bastant escassos, però per tenir els diners en un banc i que aquests pocs interessos després hàgin de tributar, és millor contractar una SIALP i estalviar-se pagar el IRPF corresponent. Això sí, hauràs d’esperar 5 anys per retirar els diners si et vols beneficiar d’aquest avantatge fiscal.

 

  • Vigila amb els regals que ofereixen els bancs, l’administració o empreses privades

Molts bancs volen captar clients i ofereixen regals per domiciliar la nòmina, per domiciliar els rebuts, per contractar assegurances ..

Hi ha empreses privades que regalen viatges, cotxes, o altres articles de valor si et compres un pis per exemple. Ves molt amb compte amb aquests “premis”, perquè segons com, el que et sembla un incentiu i un avantatge respecte a altres opcions similars, pots arribar a pagar-ho per un altre lloc.

Un clar exemple en què ningú pensa és el Pla Pive. Ningú parla que s’ha de declarar en la renda, i no apareix ni a les dades fiscals. Si acceptes l’esborrany, és molt probable que abans de 4 anys t’arribi una declaració paral·lela amb la seva corresponent sanció perquè tampoc apareix en l’esborrany. I jo em pregunto .. si Hisenda sap que m’he beneficiat del Pla Pive, per què no m’apareix en les dades fiscals ni a l’esborrany? Sembla una trampa, però no vull ser malpensada, segurament ha de ser un error del sistema informàtic o alguna cosa així.

En tot cas, la meva recomanació és que abans d’acceptar regals d’entitats bancàries o de qualsevol empresa, consultis amb el teu assessor per saber com et pot afectar això a la teva Renda, i si ja ho has acceptat i és massa tard per consultar, almenys tingues en compte comunicar-ho al teu gestor abans de presentar la renda perquè no t’arribin sorpreses indesitjables.

 

  • Transmissions patrimonials

Si aquest any has venut el teu habitatge habitual i has obtingut beneficis amb la venda, tens fins a 3 anys per a reinvertir els beneficis en la compra d’un altre habitatge habitual. Així reduiràs la tributació del guany patrimonial i no hauràs de pagar pels beneficis que has obtingut.

 

  • Cobrar una part de la nòmina en espècie

Tots els treballadors amb nòmina poden sol·licitar cobrar una part de la mateixa per retribucions en espècie que no tributen. Les més conegudes són els tiquets restaurant, la targeta de transport, els vals guarderia, i fins i tot, l’assegurança mèdica de tota la família.

 

  • Indemnització per acomiadament

Si t’han de pagar una indemnització per acomiadament que no està exempta, intenta pactar un pagament fraccionat de tal manera que la relació entre els anys que has estat treballant a l’empresa i els anys en què rebràs la indemnització sigui més gran que 2. Així podràs reduir la part no exempta per irregularitat.

 

  • Autònoms i professionals

Els beneficis fiscals per a autònoms i professionals encara que de vegades no ho sembli, existeixen. En aquest apartat, jo separaria entre dos tipus d’autònoms, els que realitzen activitats per mòduls i els que ho fan per estimació directa o com es coneix més col·loquialment, per facturació. Segons com Tributes, l’estratègia estalviadora serà d’una manera o d’una altra.

Si vas per mòduls, i estàs en els teus dos primers anys d’activitat, recorda aplicar les bonificacions abans de presentar la renda. A partir d’aquí, poc més es pot fer.

Si vas per estimació directa, hi ha molt més joc. Per exemple, si creus que podràs crear llocs de treball el 2017 respecte 2016, podràs gaudir del règim especial d’empreses de reduïda dimensió. En el cas que hagis de fer alguna inversió en immobilitzat o immobiliària, és especialment interessant, perquè podràs amortitzar cada any € 120.000 per cada persona d’increment de plantilla.

Un altre escenari possible és que treballis a casa teva. En aquest cas, tot el que siguin despeses de subministraments com l’aigua, la llum, el gas, el telèfon o internet, es poden desgravar els teus ingressos a través d’un criteri combinat de metres quadrats i temps de dedicació a l’activitat. Altres despeses com els impostos de l’habitatge o les despeses de comunitat, també són deduïbles en proporció als metres quadrats utilitzats.

 

  • Si estàs jubilat, no treguis diners del pla de pensions si no ho necessites

Per norma general, tots estem desitjant que arribi el dia de la nostra jubilació per deixar de treballar i poder disposar del pla de pensions (si el tenim). Tant de temps estalviant, fa que inconscientment ens cal veure els fruits, i com més aviat millor.

Malauradament, això és un error de cara a la Renda, sempre que no ho necessitis per viure, és clar. Si tens una pensió de jubilació, i necessites complementar-la amb el teu pla de pensions, vigila perquè tot el que treguis del pla de pensions tributarà com a rendes del treball. Si treus una quantitat molt elevada, pot ser que quan presents la renda, hagis de pagar un percentatge d’IRPF molt més alt.

Nosaltres sempre recomanem treure diners del pla de pensions en funció de les teves necessitats, i deixar la resta invertit. Això sí, si el Pla de Pensions no és un PPA (Pla de Previsió Assegurat), el primer pas seria fer un traspàs a un PPA per assegurar la teva capital i no perdre diners per possibles fluctuacions del mercat borsari.

Ara bé, si vas realitzar aportacions abans del 2007, tens la possibilitat de cobrar aquestes aportacions amb una reducció del 40%. Això s’ha de comunicar a l’entitat gestora del teu Pla de Pensions, amb la intenció de cobrar només pels saldos aportats abans de 2007, així podràs aplicar-te aquesta reducció. Tingues en compte que la data màxima per sol·licitar el cobrament amb aquest benefici, és el 31/12/2018.

Segons cada cas en particular, aquestes recomanacions es podrien ampliar a altres apartats de la Renda, però a grans trets, aquests 8 punts són els que al llarg de la meva trajectòria professional, he vist que més comunament s’obliden pels contribuents abans de finalitzar l’any fiscal.

Elisabeth Moreno. Assessora Fiscal

Notícia publicada a Mediterráneo Digital

Recommended Posts

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar