La trampa de les assegurances de vida

Inici / Notícies / La trampa de les assegurances de vida

La trampa de les assegurances de vida

“Sí que tinc assegurança de vida, m’ho va fer el banc quan vaig signar la hipoteca”. Quanta gent en aquest país se sent identificada amb aquest comentari sobre les assegurances de vida?

El modus operandi d’una entitat bancària a l’hora de formalitzar una hipoteca és el d’intentar vincular la major quantitat d’assegurances possibles a aquesta. Des del punt de vista del negoci bancari és perfectament lògic, perquè com més assegurances més diners, però des d’un punt de vista més ètic la cosa canvia molt.

Molta gent ens pregunta, “és legal que m’obliguin a tenir l’assegurança amb ells?” Doncs no, legal no és, per tant, no et poden obligar. Et poden obligar el primer any com a requisit perquè et donin els diners, però un cop t’han donat la hipoteca estàs en tot el teu dret de no renovar aquesta assegurança, fins i tot en alguns casos de cancel·lar-lo. I què fan els bancs per assegurar-se que aquesta assegurança es renovi? Doncs hi ha dos procediments bastant estesos per collar a la gent. Un d’ells és oferir bonificació en el variable de la hipoteca perquè al client no li surti a compte tenir l’assegurança amb una altra companyia, i el segon, que considerem una barbàrie, és el d’obligar al client a contractar una assegurança de vida per un període fix de diversos anys (que en alguns casos pot arribar a tota la vida de la hipoteca), havent d’abonar l’import total en signar la hipoteca, de manera que aquesta quantitat se suma a l’import de la hipoteca i acabes pagant interessos per una assegurança de vida que et costa 10.000 euros.

A més, cal tenir en compte, també, que en la majoria de casos l’assegurança de vida es fa pel total de la hipoteca sol·licitada, i el beneficiari de l’assegurança és el banc, de manera que en cas de mort, qui es queda aquest diners és el banc, encara que s’hagi amortitzat ja part de la hipoteca i la quantitat deguda sigui considerablement menor.

Per tot això, es recomana desvincular les assegurances de vida de les entitats bancàries el més aviat millor, i en cas de no poder, o no voler, és important assegurar-se que cada any es corregeixi a la baixa l’import degut de la hipoteca, i que per cobrir les necessitats familiars es contracti una assegurança a part on els beneficiaris siguin els nostres familiars o les persones a qui vulguem protegir en cas que ens passés alguna cosa, i no el banc.

I sobretot, davant de qualsevol dubte i abans de signar, consulta amb el teu assessor.

Articles Recents

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar

hisenda