
Novetats de les Comunitats de Propietaris
El passat dia 6 de Maig de 2015, el Ple del parlament de Catalunya va aprovar la Llei que modifica el llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, que refà el capítol corresponent al règim de propietat horitzontal. És a dir, la llei que regula les comunitats de propietaris ubicades a Catalunya.
Amb aquesta llei, es pretén donar resposta a bona part dels problemes que es viuen dia a dia en una comunitat de veïns donat el context social actual, així com introduir les noves tecnologies per facilitar els sistemes comunicació.
Les principals novetats, dins d’aquest nou context social són:
- La possibilitat d’utilitzar les noves tecnologies per formalitzar notificacions i requeriments (mitjançant correu electrònic o altres mitjans…)
- L’afavoriment per a la instal·lació de punts de càrrega de vehicles elèctrics
- El foment de l’arbitratge per a la resolució de conflictes (mitjà que comporta estalvi de diners i temps)
- La simplificació de les majories pels acords.
- S’estableix que les abstencions computen en el mateix sentit que el de la majoria assolida.
- Les obres obligatòries per fer accessibles els edificis, eliminant les barreres arquitectòniques
- La necessitat de crear un compte bancari especial pel fons de reserva de la comunitat (sempre a nom de la comunitat).
- Es corregeixen les contradiccions que existien en la norma respecte als terminis de custòdia de la documentació de la comunitat. Així doncs, s’estableix l’obligació de custodiar, durant un mínim de cinc anys, les convocatòries, les comunicacions, els poders, la documentació comptable i els altres documents rellevants de les reunions i de la comunitat. El llibre d’actes s’haurà de conservar durant trenta anys, mentre existeixi la comunitat.
- Se suprimeix l’obligació de fer una primera i una segona convocatòria, i no s’exigeix un quòrum mínim per a la seva constitució.
- Només es poden adoptar acords sobre els assumptes inclosos en l’ordre del dia, per tant, tot allò que no aparegui en l’ordre del dia no constarà en acta.
A més, fins ara la llei obligava al propietari a liquidar el deute de l’any en curs i l’any anterior en cas de venta de l’immoble, però amb l’actual reforma s’amplia a l’any en curs més els quatre anys anteriors, la qual cosa obliga que hi hagi un major control per part del comprador doncs el fet d’alliberar al venedor de presentar el certificat de corrent de pagament de les quotes comunitàries li pot sortir molt car.