Autònom o encara no? Quan és obligatori donar-se d’alta

Inici / Autònoms / Autònom o encara no? Quan és obligatori donar-se d’alta

Autònom o encara no? Quan és obligatori donar-se d’alta

Puc dur a terme una activitat professional o empresarial sense donar-me d’alta d’autònom?

 

Segur que aquesta pregunta més d’un se l’està fent en aquest moment. Perquè vol fer un treball puntual, o vol començar un projecte del que encara no té la seguretat de que anirà bé. Un dels requisits d’inclusió obligatòria en el RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms), és el de la habitualitat de l’activitat que vagis a dur a terme.

Llavors, quan s’ha de considerar que és habitual una activitat?

Segons l’article 305.1 de la LGSS : “Estaran obligatòriament inclosos en el camp d’aplicació del Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Pròpia o Autònoms, les persones físiques majors de divuit anys que realitzin de forma habitual, personal, directa, per compte pròpia….”.

Segons el Tribunal Suprem, per analitzar si concorre el requisit d’habitualitat, es pot acceptar com a indici, l’import de la facturació i si aquest import no supera l’equivalent al salari mínim interprofessional, podrem concloure que en l’activitat no concorre el requisit d’habitualitat i, per tant, no caldrà donar-se d’alta d’autònoms.

Naturalment podrien concórrer altres indicis que permetessin mantenir el contrari, com per exemple, que la persona autònoma mantingués obert al públic un establiment de forma permanent.

 

Per tant, aquest indici de manca d’habitualitat per no superar els ingressos de l’activitat empresarial o professional l’import del salari mínim interprofessional el podem aplicar tant en el moment de determinar si ens donem d’alta o no en el Règim Especial d’Autònoms, com durant tot el període en què mantinguem l’activitat empresarial o professional.

 

COMPATIBILITAT DE LA PENSIÓ DE JUBILACIÓ AMB ACTIVITAT PER COMPTE PRÒPIA.

A banda de tot el dit fins ara, l’article 213 de la LGSS que estableix el règim d’incompatibilitats de la pensió de jubilació, curiosament, en el número 4 estableix justament el contrari: una compatibilitat amb la jubilació. Concretament, aquest número 4, diu: “La percepció de la pensió de jubilació serà compatible amb la realització de treballs per compte pròpia els ingressos anuals dels quals no superin el salari mínim interprofessional. Els que realitzin aquestes activitats no estaran obligats a cotitzar per a les prestacions de la Seguretat Social”.

En aquest cas, per tant, es tracte d’una compatibilitat establerta en la mateixa LGSS.

En el cas analitzat en el número 1 anterior, es tractava d’un indici probatori de la concurrència del requisit d’habitualitat.

Per tant, com dèiem al principi, dos dilemes que res tenen a veure entre ells.

L’únic dubte que genera el redactat del número 4 d’aquest article 213 de la LGGS són els termes “no estaran obligats”. Vol dir que si l’interessat vol, pot cotitzar? I si ho fa, generaran aquestes cotitzacions nous drets sobre les prestacions de la Seguretat Social?

CONCLUSIONS.

En resum: existeixen dues situacions en les quals no és necessari donar-se d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms:

  • Pensionistes de jubilació que dugin a terme activitats empresarials o professionals per compte pròpia, els ingressos de les quals no superin el salari mínim interprofessional. En aquest cas la no inclusió en el Règim d’Autònoms ve determinada per la mateixa LGSS.
  • Persones físiques que dugin a terme activitats empresarials o professionals per compte pròpia, els ingressos de les quals no superin el salari mínim interprofessional. En aquest cas la no inclusió en el Règim d’Autònoms ve determinada indiciàriament, per no complir el requisit d’habitualitat, d’acord amb els criteris assenyalats pel Tribunal Suprem.

Si creus que estàs obligat a donar-te d’alta d’autònoms, t’ho podem fer tot en un temps rècord. Som PAE Oficial,  i ho podem fer tot de forma telemàtica en un sol dia! Demanan’s més informació.

 

Font CECOT

Articles Recents

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar