Prèstec o donació?

Inici / Estalviar / Prèstec o donació?

Prèstec o donació?

Habitualment publiquem notícies sobre novetats en matèria laboral i fiscal, entre d’altres, però de tant en tant també ens agrada fer una mica de reflexió sobre les qüestions més escabroses per als nostres clients. Què és millor fiscalment parlant, el prèstec o la donació?

En concret, parlarem dels préstecs entre particulars, que gairebé sempre són entre familiars, i les conseqüències que té no haver-ho registrat correctament.

“Els meus pares em van a prestar 60.000 euros per a l’entrada d’un pis, i jo ja ho aniré tornant acord pugui”.

“Li vull donar uns calerons al meu fill perquè no li arriba per al pis”

“Em compraré un cotxe i la meva àvia em deixarà els diners”

Aquests, són alguns dels comentaris que fan saltar les alarmes. I és que, tot i que per un préstec entre particulars no cal tributar, en no inscriure-ho correctament pot semblar que aquests diners te’ls estan donant, de manera que sí caldria tributar.

Per evitar problemes en un futur, us expliquem els passos a seguir:

  • Convenir la quantitat exacta a prestar.
  • Redactar un contracte amb les clàusules que siguin necessàries. En el contracte s’ha d’especificar si el préstec és amb o sense interessos, termini i forma de devolució i la data de formalització.
  • Fer el moviment dels diners. Si tots els moviments es fan a través del banc és molt més fàcil de demostrar que ha estat un préstec. Si la devolució es fes en metàl·lic caldria fer els rebuts corresponents i guardar-los.
  • En el termini d’un mes s’ha de presentar el contracte a l’Oficina Liquidadora perquè ho segellin, de manera que quedi constància administrativa del procés realitzat.

Què passa si no ho registrem correctament? Doncs que et poden reclamar el pagament de l’impost per donacions, i depenent de la quantitat prestada pot suposar una suma important de diners.

Per això us aconsellem seguir aquests 4 passos per evitar problemes, i en cas que tingueu dubtes de com fer-ho consulteu amb el vostre assessor.

I recordeu … més val prevenir que curar!!

Recommended Posts

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar