Per què es redueix la nòmina durant les vacances ?

Inici / IRPF / Per què es redueix la nòmina durant les vacances ?

Per què es redueix la nòmina durant les vacances ?

Conceptes salarials que no es cobren durant els dies de vacances.

Arriben les vacances i SORPRESA! Cobres menys del que esperaves a la nòmina segons els mesos anteriors i no saps ben bé perquè.

La primera qüestió a fer-nos és, qui determina la retribució de les vacances?

Les vacances són un dret necessari i no es pot substituir en cap cas per una compensació econòmica Aquest dret pot ser regulat per conveni col·lectiu, tant per ampliar-ne la durada, com per concretar aspectes sobretot referits al seu gaudi.

Un dels aspectes que en els últims anys son motiu de desacord entre l’empresa i el treballador, a més del període de gaudi, és la retribució que ha de percebre el treballador durant aquest període de descans, i aquesta retribució ve determinada per:

  • Estatut dels Treballadors: article 38.
  • Conveni de la O.I.T número 132.: article 7.
  • Directiva 2003/88/CE: article 7.
  • En cada cas, el Conveni Col·lectiu d’aplicació.

Si el conveni col·lectiu determina l’import de la retribució serà el que es seguirà, però si el conveni col·lectiu no determina l’import de les vacances, aquest ha de ser equivalent a l’import de la retribució normal del treballador, inclosos els conceptes de retribució variable, com poden ser comissions, primes, incentius, etc.

Tot i això, hi ha conceptes que no formaran part de la retribució de les vacances:

  • Els conceptes que no tinguin naturalesa salarial: compensació per manutenció, estança, etc. Per tant, si en el sou s’ha pactat algun d’aquests conceptes, heu de ser conscients que durant el període de vacances no es cobrarà.
  • Els conceptes que responguin a una activitat extraordinària i que no estiguin compresos en el desenvolupament normal de la jornada de treball: hores extraordinàries (sempre i quant siguin d’una activitat que no es fa habitualment)

Sí que formaran part de la remuneració de les vacances:

  • Les retribucions en espècies, de les que si no es gaudeixen, hauran de compensar-se econòmicament per la seva valoració econòmica.
  • Els conceptes variables que sí que estiguin compresos en el desenvolupament normal de la jornada de treball: comissions, primes, incentius, etc. D’aquests conceptes es farà la mitjana dels meritats en l’últim any

Si vols més informació, contacta amb nosaltres.

Articles Recents

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar