Com reclamar l’IRPF de la Baixa per Maternitat

Inici / Autònoms / Com reclamar l’IRPF de la Baixa per Maternitat

Com reclamar l’IRPF de la Baixa per Maternitat

Atenció a totes aquelles dones treballadores que heu estat mares des del 2012 i heu cobrat la baixa per maternitat.

Ja hi ha precedents en la devolució de l’IRPF de la prestació per maternitat.

Encara a dia d’avui, l’Agència Tributària sosté que la prestació per maternitat ha de tributar com a rendes del treball i, per tant, constitueixen la base per al càlcul de la retenció. No obstant això, ja hi ha almenys un cas en què el TSJ de Madrid ha sentenciat que l’Agència Tributària ha de procedir a la devolució de la quantitat 3.135 euros, en aquest cas, en concepte d’ingressos indeguts.

El tribunal s’ha fonamentat en l’article 7 de la Llei sobre l’IRPF, en la qual es consideren exemptes les prestacions públiques per naixement, part o adopció múltiple, adopció, fills a càrrec i orfandat, considerant que la prestació per maternitat s’ha d’incloure forçosament dins d’aquest paràgraf.

Aquesta sentència no estableix jurisprudència, però sí posa les bases perquè més d’un milió de contribuents iniciïn reclamacions davant l’Agència Tributària per recuperar aquestes quantitats.

Per reclamar aquests pagaments com a ingressos indeguts cal seguir uns passos i assegurar-se que estan ben fets, perquè només es pot reclamar una vegada i si detecten algun defecte de forma es poden escudar en això.

El primer pas seria fer una reclamació formal per la via administrativa. Per a aquest pas no es requereix d’advocats ni procuradors, simplement deixar-lo en mans d’un despatx que el redacti ajustant-se a la llei i matisant el màxim possible segons la resolució del tribunal.

El més probable és que l’administració desestimi la reclamació i calgui aportar al·legacions en un termini de 10 a 15 dies. Segurament tornaran a desestimar aquestes al·legacions.

El següent pas seria interposar un recurs de reposició i posteriorment a aquest una Reclamació Econòmic Administrativa. Si en aquest punt el Tribunal Econòmic Administratiu Regional falla en contra s’haurà esgotat la via administrativa.

Un cop esgotada la via administrativa tocaria reclamar aquest import judicialment. Hi ha un termini de 2 mesos per interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia. En aquest punt, òbviament, els costos de la reclamació ja ascendeixen una mica més, pel que és interessant valorar la quantitat que podem arribar a percebre per saber si ens compensa el cost en cas de perdre ja que, si el tribunal falla a favor , l’administració hauria de fer-se càrrec d’aquests costos.

Fins ara hem parlat de la baixa per maternitat, però, què passa amb la baixa per paternitat? Doncs en realitat, hauríem d’aplicar el mateix raonament, però en general, els imports retinguts durant la baixa per paternitat poden no compensar un procés de reclamació, i més si hem d’arribar a la via judicial, però és possible que arribi un moment en el que el procés sigui més lleuger i es pugui solucionar en el primer dels passos, de manera que reclamar els imports de la baixa per paternitat també serà factible.

Si necessiteu més informació al respecte, en Win to Win et podem assessorar.

 

 

Article publicat a Mediterraneodigital.com

Recommended Posts

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar