SABEM INTERPRETAR LA NOMINA?

Inici / IRPF / SABEM INTERPRETAR LA NOMINA?

SABEM INTERPRETAR LA NOMINA?

Segons un estudi elaborat per l’Institut Aviva, un 35,6% de la ciutadania no entén els conceptes inclosos en la seva nòmina. És preocupant el fet de que una bona part de la població no sigui capaç de comprovar si el que li estan pagant és l’estipulat segons conveni, o si és l’estipulat segons els acords arribats amb l’empresa, ja que no n’hi ha prou veient que el diners que t’arriben són els que t’han promès, ja que si en lloc de posar-t’ho en el salari base t’ho posen en complements, t’ho poden treure quan ells vulguin.

Perquè a vosaltres no us passi us donem una breu explicació del que significa cada concepte de la nòmina:

  1. Salari base: és el salari mínim pactat amb l’empresa i que no pot ser inferior del que marca el conveni per a la nostra categoria professional.
  2. Antiguitat: triennis, quinquennis … s’incrementa cada cert nombre d’anys i suposa un percentatge del salari base.
  3. Complements: plus absorbible, complement a compte del conveni, millores voluntàries … Complementen el salari base i l’empresa té total llibertat per modificar-los o fins i tot d’eliminar-los.
  4. Pagaments en espècie: tiquets restaurant, assegurança mèdica, xecs guarderia … No poden superar el 30% del total d’ingressos.
  5. Deduccions: El paga l’empresa en nom del treballador.
  • Impostos (IRPF): un percentatge de la teva remuneració (salari base + antiguitat + complements) que creix a mesura que cobres més i que també varia segons la situació personal de cadascú.
  • Seguretat Social: és la quota que paga l’empresa de part del treballador, el qual va cotitzant per a un possible atur o per a la jubilació.
  1. Salari net mensual: (1 + 2 + 3) – 5. Són els diners que realment percebem.
  2. Salari brut anual: surt de multiplicar per 12 el total, que és la suma de la remuneració (1 + 2 + 3 + 4), més la prorrata pagues extra.

El salari brut anual és la quantitat que hem de tenir en compte a l’hora de calcular percentatges de pujada salarial o quan volem buscar una altra feina. El salari base no ha de ser inferior al salari mínim interprofessional fixat per a aquest any.

Ara ja teniu unes pautes que us poden ajudar a entendre la vostra nòmina, i si encara teniu dubtes consulteu-nos!

Articles Recents

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar