La tercera revolució industrial

Inici / Varis / La tercera revolució industrial

La tercera revolució industrial

La tercera revolució industrial ja ha començat i ens convé seguir-la d’aprop

No cal ser un il·luminat per donar-se compte que ens trobem al principi d’un gran procés de transformació no exempt de dolor. Ja se sap per allò de que no hi ha mal que per bé no vingui. És una grotesca escena semblant a la que va plasmar en el llenç “La lletra amb sang entra” el geni Francisco Goya. Estem en aquest moment on moltes idees han quedat obsoletes i estan sent substituïdes per altres de noves. Tot i els intents de frenar aquest procés, bé sigui per la por al desconegut per part d’alguns, o bé per intentar salvar els mobles per part d’altres. La veritat és que esperem que la llum de la raó s’acabi imposant. De fet, aquest procés que s’ha iniciat ja no té fre, i al final ens renovem o morim.

Els paradigmes i dogmes que fins ara funcionaven ja no ho fan. Podríem dir que com altres vegades ha passat, ens trobem sumits en una mena de tercera revolució industrial. Les transformacions econòmiques solen ocórrer a convergir les noves tecnologies de la comunicació amb els nous sistemes d’energia. La comunicació és la base en la gestió i organització humana, i la conjunció de les noves tecnologies de comunicació amb les energètiques és el principal avanç del segle XXI.

Aquest salt evolutiu es basa en els següents factors i pilars fonamentals:

1.-Les noves formes d’informació i comunicació en l’era digital.

2.-El canvi a energia elèctrica renovable, eficient, sostenible, i assequible.

3.-La automatització dels processos, robòtica, i, intel·ligència artificial.

4.-Els nous descobriments i avenços en biotecnologia.

A la tercera revolució industrial, aquests factors seran els que, combinats, incrementaran la capacitat humana per produir béns i serveis. Aquests béns i serveis una vegada acabats augmentaran la riquesa. Finalment, aquesta riquesa ens permetrà avançar i seguir investigant a la recerca de nous descobriments.

El primer factor, les noves formes d’informació i comunicació que evolucionen tan ràpid que fins i tot són difícils d’assimilar.

Se’ns ocorren molts exemples, però creiem que sobren explicacions per a qualsevol natiu en l’era digital: podem trobar diaris digitals, banca al nostre telèfon intel·ligent, informació gratuïta i lliure, xarxes socials, comprar i vendre per internet a qualsevol part del món, rebre factures sense paper, monedes electròniques, estudiar a la universitat virtual, veure la televisió, fer videoconferències amb algú de Taiwan, reservar vol i hotel, etc.

Sembla evident que la manera com ens comuniquem i vam rebre la informació ha canviat i molt. Ens dóna la sensació que el que comença en el món de les idees, acaba tenint la seva repercussió en el món material al més pur estil juliol vernià. La xarxa de xarxes va canviar el món de les idees de moltes persones, i això té la seva repercussió en el nostre món material. La informació circula lliurement i molt ràpid al llarg de tot el món, aquest fet ens fa prendre més consciència que mai que som una humanitat i podem col·laborar entre nosaltres.

Evidentment aquests canvis com altres vegades en la història han provocat una revolució en altres àmbits. Les empreses cada vegada tendeixen a ser menys jeràrquiques i més transversals, fins i tot amb una estructura de xarxa formada per molts col·laboradors i en diferents ubicacions físiques. El saber de la humanitat ja no està centralitzat en una biblioteca a Alexandria, ara aquesta escampat i accessible per a tot del món mitjançant la xarxa de xarxes.

D’altra banda, el segon factor, el canvi a energia elèctrica renovable, eficient, sostenible, i assequible, és necessari i obligatori.

És a dir, amb alarmes per nivells de contaminació alts en les principals ciutats del món, creiem que un canvi a aquest tipus d’energia i un abandonament dels combustibles fòssils no pot esperar més. Estem d’acord que l’energia elèctrica no és la panacea, però si es basa en alternatives com l’eòlica, solar, geotèrmica, mareomotriu, pila de combustible, pot ser que l’impacte en el medi ambient es redueixi de forma important.

Els avenços en les bateries recarregables de ions de liti, l’hidrogen o pila de combustible, i altres tecnologies d’emmagatzematge d’energia ens permeten començar a utilitzar cotxes elèctrics i híbrids, que redundaran en ciutats més netes de pol·lució i sorolls. També aquests avenços ens permeten crear dispositius cada vegada més increïbles com telèfons intel·ligents, automòbils que condueixen de forma autònoma, o, que aparquen sols.

La producció de l’energia elèctrica també està canviant, cada vegada es descentraliza més la seva producció, una mica recordant a la nostra xarxa de xarxes, tornant al món de les idees. Sembla ser que les xarxes de distribució intel·ligents, que els edificis siguin capaços de produir la seva pròpia energia i compartir l’excedent, o, la producció d’electricitat o recàrrega de bateria

Xavi Busquets

Si la seva empresa vol saber com li afecta la tercera revolució industrial, pot consultar amb els nostres assessors. Contacti amb nosaltres i l’atendrem de forma personalitzada.

Articles Recents

Deixar un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Comença a escriure i premeu Intro per buscar